Historie

Mestergruppen er morselskapet i et norsk bolig- og byggevarekonsern, som har organisert sin virksomhet i ulike forretningsområder og kjeder.

Utspringet til Mestergruppen var stiftelsen av Mesterhus i 1970. Fundamentet for dette var at en gruppe byggmestere ønsket å inngå innkjøpsavtaler direkte med byggevareprodusenter for å unngå å være avhengig av regionale byggevaredistributører. Mestergruppen ble opprettet i 1995 og grunnstammen i virksomheten er fremdeles å forhandle frem nasjonale innkjøpsavtaler som medlemsbedriftene kan benytte. I dag betjener Mestergruppen medlemsbedrifter/byggmesterkunder som er tilknyttet Mesterhus, Systemhus, Blink Hus, Idéhus og Håndverksmur.

Det er imidlertid ikke mulig å gjøre effektiv handel av byggevarer utelukkende gjennom direkteleveranser. Det er også behov for lokal tilgang til suppleringsvarer og lokal tilgang til varer som krever store partikjøp for å oppnå de beste prisene på eksempelvis trelast. Derfor har Mestergruppen utviklet seg til å dekke også dette lokale behovet gjennom å etablere byggevareutsalg, både eiet av kjeden og gjennom frittstående forhandlere. En rekke av forhandlerne i byggevarekjedene har sitt utspring i byggmesterbedrifter som har sett på dette som en effektiv tilleggsnæring. Den primære målgruppen for Mestergruppens byggevareutsalg har vært proffkunder av typen tømrer- og byggmesterbedrifter.

Mestergruppen ble i 2011 kjøpt av Ferd AS, et familieeid norsk investeringsselskap som satser på verdiskapende eierskap i virksomheter og finansielle investeringer.

I mai 2016 gjennomførte Mestergruppen oppkjøpet av Byggtorget, og fikk med dette utvidet sin virksomhet med salg av byggevarer til medlemsbedriftene i denne kjeden, hvor også privatkunden står i fokus. Senere samme år overtok Mestergruppen eierskapet i Nordek, med kjedene XL-BYGG og Blink Hus, og ble med dette markedsleder innen både byggevare og boligbygging i Norge.

Høsten 2017 kjøpte Mestergruppen konsernet Saltdalsbygg, som er mest kjent for Saltdalshytta, et svært vellykket konsept på det norske hyttemarkedet. Også Røroshytta inngår i Saldalsbygg konserenet, samt hyttefeltutvikling gjennom Saltdalshytta Utvikling, og montering av hytter gjennom Norsk Byggmontering. Saltdalshytta leverer hytter både som element-byggesett og som nøkkelferdige hytter.

I februar 2018  gjennomførte Mestergruppen oppkjøpet av Pretre, Norges ledende produsent av takstoler, precut og bjelkelag.